Blogg
Boksläpp av vår 7:e bok
17 Nov 2024
Bildsvep från dagens boksläpp den 17 november i Västra Nöbbelövs byalagsskola av vår 7:e bok i vår serie kring Söderslätts Forntid och numera också Ystadbygden. Över förväntan många kom för att höra oss berätta om boken ”Förändringens tidevarv - den tidiga bybildningen i Ljunits och Herrestads härader”, arkeolog Bert Åkessons teorier kring Hunnestadmonumentet och fil.dr Roy Franzéns föredrag om den närliggande byn Tingaröd i historisk tid. Åhörarna kom från när och fjärran och i den månghövdade publiken märktes professor emeritus i arkeologi Lars Larsson, ordförande i Ljunits och Herrestads hembygdsförening Nils-Evert Erlandsson, ordförande i Österlens släkt och folklivsforskareförening Magnus Lindskog, ordförande i Söderslätts Arkeologi & Fossilsällskap Björn Möller och dess sekreterare Eva Hansson. Under kaffepausen knöts många nya kontakter och flera föredrag planerades inför våren 2025. Vi, Birgitta Åkesson och Claes Lindahl, vill framföra vårt allra varmaste tack till alla er som kom denna minnesvärda dag i vårt projekt. Ett extra varmt tack till Västra Nöbbelövs byalag med dess ordförande Roland Persson, vice ordförande Ulla-Karin Larsson och Pär Vilner i spetsen för ännu ett ypperligt samarbete kring vårt projekt.
Varmt tack till Dybecks byalag!
15 Nov 2024
Varmt tack till Dybecks byalag för en synnerligen trevlig afton i Skivarps gamla brandstation. Vi var där för att berätta om vår bok "Svärdfejare och runstensresare - den tidiga bybildningen i Vemmenhögs härad". Publiken lyssnade entusiastiskt och många intressanta och tankeväckande frågor följde på föredraget. Vi avtackades med en varm applåd och en vacker blomsterbukett. Boken har en uppföljare "Förändringens tidevarv - den tidiga bybildningen i Ljunits och Herrestads härader". På söndag den 17 november blir det boksläpp av den i Västra Nöbbelövs byalagsskola. Vi inleder med föredrag kring boken 13.30. Vi hälsar er alla varmt välkomna dit.
Välkommen på boksläpp!
5 Oct 2024
Välkommen på boksläpp av boken ”Förändringens tidevarv - den tidiga bybildningen i Ljunits och Herrestads härader” i Västra Nöbbelövs byalagsskola söndag den 17november. Boken handlar om den omvälvande perioden när vi går från asatron till kristendomen och de förändringar som det medför för människorna. Följ med arkeolog Birgitta Åkesson och hembygdsforskare Claes Lindahl till byarna i Ystadtrakten. Det är en trakt känd för sina runstenar och mäktiga stormän under vikingatiden. Ta del av kända och okända fornfynd, fornlämningar, de medeltida kyrkorna och nya teorier kring några speciella fynd. Inte minst – läs om de fascinerande resultaten kring DNA-forskning rörande rusisk släkt i området och de senaste teorierna kring Hunnestadsmonumentet. Program: 13.30 Västra Nöbbelövs byalags ordförande Roland Persson hälsar välkommen. 13.35 - 14.10 Arkeolog Birgitta Åkesson berättar om boken ”Förändringens tidevarv - den tidiga bybildningen i Ljunits och Herrestads härader”. 14.10- 14.45 Arkeolog Bert Åkesson berättar om ”Hunnestadsmonumentet i förändringens tidevarv”. 14.45 - 15.30 Boksläpp med kaffeservering. 15.30 - 16.15 Roy Franzén från Västra Nöbbelövs byalag berättar om ”De stora förändringarna Nöbbelövs socken under 1700- och 1800-talen, med fokus på Tingaröd”. Föredraget inleds av arkeolog Birgitta Åkesson som ger en kort presentation av resultaten av årets arkeologiska undersökning i Tingaröd. Kaffeservering till självkostnadspris. Övriga böcker i projektet ”Söderslätts Forntid” finns till försäljning. Arrangemanget är ett samarbete mellan projektet ”Söderslätts Forntid” och Västra Nöbbelövs byalag.Varmt tack till Trelleborgs kommun!
30 Sep 2024
Kulturarvsdagen i Bösarp
8 Sep 2024
Kulturarvsdagen är en gemensam dag för Europas museer och kulturarv på intiativ av Riksantikvarieämbetet. I år arrangerade Bösarps Bygdeförening tillsammans med projektet Söderslätts Forntid en byavandring utifrån mångtusenåriga möten i Bösarp. Vi började i bygdemuseet och tog del av föremål från en boplats från bondestenåldern vid Bösarpsgården. Därefter vandrade vi upp till bronsåldershögen "Prästhögen" där arkeolog och författare Birgitta Åkesson berättade om gravskicket under bronsåldern och sägner som berättas om ättehögarna. Efter fika med goda hembakta kakor, ordnade av bygdeföreningens kafédamer Hillevi Larsson och Anki Olin fortsatte vi vandringen i vår forntid och besökte den unika boplatsen från vikingatiden längs med Bösarps Västergata. Turen avslutades vid Bösarpsgården där ordförande i Bösarps Bygdeförening Claes Lindahl berättade vidare om gårdarna i historisk tid. Varmt tack till alla som dök upp denna synnerligen varma och innehållsrika dag i Bösarp.
Succé för Arkeologidagen 2024
25 Aug 2024
Bildsvep från årets mycket välbesökta och synnerligen uppskattade Arkeologidag i Västra Nöbbelöv. Dagen inleddes med ett välkomnande av Västra Nöbbelövs ordförande Roland Persson. Därefter informerade Karin Bennerstål från föreningen Söderslätts Arkeologi & Fossilsällskap om föreningens verksamhet. Efter det tog professor emeritus i arkeologi Lars Larsson vid och berättade om bronsåldern och dess ättehögar i området. Arkeolog Bert Åkesson spann vidare på bronsålderstemat och presenterade helt nya uppgifter kring Balkåkra-trumman. Under den påföljande kaffepausen fick besökarna förmånen att se en av Skandinaviens bäste flintsmeder, Dan Kärrefors, visa upp sina eminenta kunskaper i hur man tillverkar flintverktyg. Därefter tog arkeolog Birgitta Åkesson från projektet ”Söderslätts Forntid” vid och berättade om sin och Claes Lindahls kommande bok ”Förändringens tidevarv - den tidiga bybildningen i Ljunits och Herrestads härader”. Birgitta presenterade bokens första kapitel, det som handlar om Svarte. Dagen avslutades med ett föredrag av Gustav Tallrot från Västra Nöbbelövs byalag. Gustav berättade om byn utifrån äldre kartor och uppgifter från arkiven. Under dagen fanns även Lotta Wiking på plats och visade hur man spann under förhistorisk tid. Dagens moderator var Claes Lindahl.
Arrangemanget var ett samarbete mellan projektet ”Söderslätts Forntid”, Västra Nöbbelövs byalag och Söderslätts Arkeologi & Fossilsällskap.
Vi vill passa på att rikta ett stort varmt tack till alla arrangörer, föreläsare och deltagare för ännu en oförglömlig Arkeologidag i Västra Nöbbelöv.
Hembygdens dag i Klörup
4 Aug 2024
Välkommen till Klörup den 4 augusti
22 Jul 2024
Vi finns på Hembygdsdagen i Klörup den 4 augusti kl. 13-16 med våra böcker om Söderslätts Forntid. Vi säljer böckerna till paketpris.
På programmet står även visning av häktet och smedjan i Klörup, uppvisning av textilier och folkdräkter, barnaktiviteter m.m. Kaffeservering.
Klörup ligger norr om korsningen mellan väg 101 och 108 om du kommer från Malmöhållet. Välkomna!
I samverkan med Oxie härads hembygdsförening, Skytts härad hembygdsförening och Föreningen Svedala-Barabygden.
Välkommen till Bösarps Bygdemuseum
4 Jul 2024
Söndag den 7 juli finns vi i Bösarps Hembygdsmuseum, mellan Trelleborg och Anderslöv, mellan 14-16. Ta med dina egna fornfynd för bedömning. Våra böcker finns till försäljning. Kaffeservering. Välkommen!
Byavandring i Bösarp
4 Jul 2024
Igår kväll anordnade vi en byavandring i Bösarp för medlemmar i Skytts härads hembygdsförening. Ordförande Claes Lindahl och styrelsemedlem och arkeolog Birgitta Åkesson i Bösarps Bygdeförening höll i visningen. De församlade fick ta del av kyrkans historia, lyssna till berättelserna kring bronsåldershögen Prästhögen, ta del av levnadsöden kring några som ligger begravda på kyrkogården, höra Claes berätta sina minnen kring skolan och Birgittas guidning av bygdemuseets samlingar, speciellt om fornfynden och den nya utställningen om vikingatiden i Bösarp. Kvällen avslutades med gemensamt samkväm med fika. Guiderna avtackades av Skytts härads hembygdsförenings ordförande Ragnhild Knutsson med vackra blommor. Varmt tack för en trevlig samvaro i sommarkvällen.
Sommarens program
6 Jun 2024
Sommaren står för dörren. Vi kommer att närvara vid följande aktiviter med försäljning av våra böcker kring Söderslätts Forntid.
Öppet i Bösarps Bygdemuseum följande söndagar kl. 14-16, den 7/7, 14/7, 21/7 och lördagen den 28/7. Kaffeservering och bedömning av medhavda fornfynd.
Den 4 augusti finns vi på Hembygdsföreningarnas dag i Klörup. Kl. 10-15
Den 25 augusti deltar vi i Arkeologidagen i Västra Nöbbelöv. Vi presenterar vår kommande bok ”Förändringens tidevarv - den tidiga bybildningen i Ljunits- och Herrestads härader. Mer info finns här: https://www.safss.se/arkeologidagen-2024/
Guidad tur för Söderslätts Arkeologi & Fossilsällskap
13 May 2024
Föreningsdag på Trelleborgs museum
14 Apr 2024
Trelleborgs museum 2024-04-14. Bildsvep från dagens föreningsdag på Trelleborgs museum. Temat för dagen var Trelleborgs kommuns bevarade möllor. Dessa representerades av Skytts härads hembygdsförening, Södra Åby Hembygdsförening och Norra Grönby mölleförening. Dagen inleddes med att föredrag av arkeolog Birgitta Åkesson som berättade om livet på en stormansgård under vikingatiden med fokus på hur man odlade och malde säden. Därefter berättade ordf. i Södra Åby Hembygdsförening Ulla-Britt Olofsson om deras mölla och föreningens verksamhet. Därpå följde kaffepaus och föreningsinformation i museets foajé. Efter pausen berättade ordf. Ragnhild Knutsson i Skytts härads hembygdsförening om de två möllor som de förvaltar, häktet i Klörup och föreningens verksamhet. Dagen av slutades med ett föredrag av Stina Larsson, vice ordf. i Norra Grönby mölleförening. Vi vill säga varmt tack till alla som kom och lyssnade, alla föreningar som ställde upp och inte minst Trelleborgs museum och dess personal för ännu ett ypperligt samarbete. Detta var andra gången för i år som föreningar i Trelleborgs kommun tillsammans med Söderslätts Forntid i samarbete med Trelleborgs museum arrangerade en föreningsdag på museet. Båda tillfällena har varit mycket givande för alla inblandade parter och nya samarbeten har knutits. Vi planerar för ännu ett tillfälle till hösten för föreningar i Trelleborgs kommun att kunna visa upp sin verksamhet på museet. Är din förening intresserad av detta är ni välkomna att skicka ett mail till Birgitta Åkesson: [email protected]
Möllesving på Söderslätt
11 Apr 2024
Söndag den 14 april 2024 kl. 12.30-16.00 bjuder "Söderslätts Forntid", i samarbete med Trelleborgs Museum, in till en händelserik eftermiddag på Trelleborgs Museum tillsammans med föreningarna Södra Åby Hembygdsförening, Skytts härads hembygdsförening och Norra Grönby Mölleförening. Kom och ta del av ”Möllesving på Söderslätt”. Upptäck Trelleborgs - och Söderslätts unika och välbevarade väderkvarnar. Hör historierna om dem och ta del av de föreningar som vårdar dem. Programmet inleds av arkeolog Birgitta Åkesson projektledare av ”Söderslätts Forntid” som berättar utifrån sin bok ”Ansiktet mot världen- den tidiga bybildningen runt Trelleborg” hur våra kyrkbyar bildades och hur livet på en vikingatida stormannagård kunde te sig. Varje förening kommer att informera om sina verksamheter. Passa på att bli medlem i våra föreningar. Dagen har tillkommit på intiativ av SVT:s serie”Historien om Sverige”. Program: 13.00 Dagen inleds med ett kort välkomnande av museichef Ola Lundin. Därefter föredrag av arkeolog Birgitta Åkesson ”Ansiktet mot världen - den tidiga bybildningen runt Trelleborg”. 13.35 Ordf. Ulla-Britt Olofsson i Södra Åby Hembygdsförening berättar om föreningen och deras stubbamölla i Södra Åby. 14.00-14.50 Kaffepaus och föreningsinformation. 15.00 Ordf. Ragnhild Knutsson i Skytts härads hembygdsförening berättar om föreningen och deras stubbamölla i Håslöv och Holländaremölla i Skegrie. 15.30 Vice.ordf. Stina Larsson i Norra Grönby Mölleförening berättar om föreningen och deras Holländaremölla i Grönby. Moderator hembygdsforskare Claes Lindahl. Plats: Trelleborgs Museum Arrangemanget är gratis #historienomsverige #historienomtrelleborgFullsatt i Dalköpinge församlingshem
11 Apr 2024
Bildsvep från kvällens föredrag i Dalköpinge församlingshem utanför Trelleborg. Vi pratade om de många stenkammargravarna från bondestenåldern på Söderslätt och speciellt om den sägenomspunna Jätten Gjelles dös och andra dösar i närheten kring Dalköpinge och Gislöv. Församlingshemmet fylldes till bristningsgränsen och många intressanta och tankeväckande frågor följde efter föredraget. Extra intressant är trakten med anledning av de omfattande pågående utgrävningarna i området. Dalköpinge församling bjöd åhörarna på uppskattad fika. Varmt tack till Dalköpinge församling för att vi fick komma och prata om ett ämne som ligger både oss och församlingsborna varmt om hjärtat.
Träffa oss i Bösarp på hembygdsdagen lörd. den 30 juli mellan 13.00-17.00