Söderslätts forntid

Forntid för framtid

Bronsåldern i sydvästra Skåne

Vintern 2015 tog vi de första stapplande stegen på vår resa genom Söderslätts bronsålderslandskap. Våra gemensamma intressen ledde oss till ett besök på Gyllhögarna och Steglarpsgravfältet. Gravfälten var imponerande och gav oss dessutom natursköna upplevelser. Det gav oss mersmak att fortsätta resan i bronsåldersmänniskornas fotspår. I ur och skur har vi färdats i det natursköna landskapet. Tillsammans har vi dokumenterat samtliga synliga och överplöjda ättehögar på Söderslätt. Vi har antecknat sägner och andra berättelser kring högarna. Vi har träffat och pratat med ett otal människor som hjälpt oss på vår väg. Med envishet och vetgirighet har vi rott projektet "Söderslätts bronsålder" i hamn.

2018 är dokumentation färdig och resultatet, förutom oförglömliga och starka intryck, är de tre böckerna "Söderslätts säregna bronsålder", "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad" och "Vägen till bronsåldern - Oxie härad". En dokumentation på över 1000 sidor - en triologi om Söderslätts makalösa bronsåldersmiljöer.

Vill du köpa böckerna? Klicka då på "BÖCKERNA" och följ instruktionerna.

 

NYTT PROJEKT! Bronsåldern i Ystadbygden.

För 10 år sedan inledde vi vårt projekt kring forntiden i sydvästra Skåne. 2018 hade vi dokumentarat Söderslätts bronsålders högar och gett ut 3 böcker, en för varje härad. Vi skriver nu år 2025. Vi tar oss tillbaka till bronsåldern med ett nytt delprojekt. Den här gången kommer vi att dokumentera bronsåldershögarna och därtill hörande fynd, sägner och annat i Ystadbygden. Det vill säga Ljunits och Herrestads härader. Vi vill gärna komma i kontakt med människor från bygden som har fornsakssamlingar hemma hos sig, men även höra berättelser kring ättehögarna är av intresse för oss. Du kontaktar oss genom att skriva ett mail till arkeolog Birgitta Åkesson: [email protected] eller till hembygdsforskare Claes Lindahl: [email protected]